Koken met oma

Koken met oma

Het is gelukt! Gisteren hebben we heel eventjes kunnen kijken naar Transsylanie achter de schermen. We mochten een kijkje nemen in de keuken van de oma van Toth.

Arpy heeft de allerliefste grootouders van de wereld. Dat zegt waarschijnlijk iedereen over zijn/haar grootouders maar bij hen is het echt zo. Al vanaf dag 1 zijn we welkom en staan de voor ons klaar, we mogen bij ze eten en drinken en ze laten ons alles zien waar ze trots op zijn. Van hun kleine hondje Lilly tot aan de gigantische perenboom achter in de tuin.

Toen we gisteren weer bij oma op de thee gingen stond ze al klaar met de handen vol deeg. Kom, kom zei ze en ze had alles al klaargezet om haar lekkernij Telien Tunos qouboc klaar te maken. Een soort kaasdonuts die gekookt worden ipv gefrituurd.

Kom, kom, kom riep ze en de hele familie was meegekomen, want als oma deze lekkernij maakt zijn ze er natuurlijk als de kippen bij! Vroeger in de tijd van het communisme, was dit het snoepje voor de kinderen. Elke zondag nadat er cartoons waren geweest op de televisie maakte oma dit voor Arpy en zijn broers.

Ook toen maakte ze al veel te veel, de hele buurt kwam mee eten. Dit was ook een beetje noodgedwongen. In de tijd van het communisme leefde iedereen op de bon, daarom kon je niet aan alle producten komen. Mensen kregen bijvoorbeeld slechts een half brood persoon per dag.

Toen ik vroeg hoe ze het voor elkaar kreeg om dit toch elke zondag te maken was het antwoord: ruilhandel. Door het communisme deelden ze alles in de buurt en ruilde het ook terug voor andere producten. Op die manier kon ze het elke zondag toch fixen en lekker haar kleinkinderen verwennen.

Recept van Telien Tunos Qouboc

– Heet water met zout

– 1,5 kg kaas <– dit is gemaakt van het stremsel van melk (Brinza de vaci)

– 2 grote lepels bloem

– 2 cups paneermeel (heet gris daar, nog even uitzoeken)

– 6 eieren

– broodkruimels met suiker

– snufje zout

– kaneel

Bereiding:

– Zet een grote pan met water op het vuur en doe er een klein snufje zout in.

– Maak in de tussentijd de balletjes. Prak eerst de ‘witte kaas’ fijn doe er de bloem, beetje zout, een beetje suiker en de paneermeel erbij. Kneed het geheel en draai er kleine balletjes van.

Koken: zorg dat de pan met water aan het koken is en doe al de bolletjes in de pan. Op het begin liggen de balletjes op de bodem van de pan. Kook het geheel max 5 minuten als de balletjes boven komen drijven is het goed. (het is net frituren maar dan met water)

Haal de balletjes uit de pan en doe ze in een grote bak met de broodkruimels en suiker.

Balletjes serveren met suiker en kaneel en dan:

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *