Vissen en in de natuur en echte Hongaarse Goulash maken (Recept)

Vissen en in de natuur en echte Hongaarse Goulash maken (Recept)

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van de natuur in Roemenie zijn we van het weekend nog een keer de bergen ingegaan. Dit keer waren het geen lange wandeltochten maken waarin we bergje op en bergje af wandelden. We gingen vissen  met onze vriend Arpy.

In een vallei lag een uitgestrekt meer waar we uitgebreid konden kamperen. Arpy sliep in een hangmat in zijn busje en Roel en ik in de tent. Normaal kamperen Roel en ik op z’n Hollands. We nemen een gasbrandertje mee en één of ander instant maaltijd waar je alleen water aan hoeft toe te voegen en we zijn aan het kamperen. Ook staan we meestal op een camping. (we spelen nog net geen badminton met elkaar ;) )

Deze keer hebben we gecampeerd op de ‘Hungarian way’, na een lange autotocht door de bossen over onverharde wegen kwamen we bij het meer aan waar geen camping is maar iedereen gewoon gezellig zijn tent opzet. Arpy trok gelijk de bossen in met een kettingzaag, want hakken met een bijl kost volgens hem onnodig veel energie en die kun je beter in het vuur maken storten.

Hij heeft een hoop herrie gemaakt daar in die bussen. Met al zijn gechopte hout ;) hebben we een goed vuurtje gemaakt, niet te groot want anders gaat je pan in de fik. Daarna heeft hij ons een cursus Hongaarse Goulash maken gegeven op de manier zoals oma het hem geleerd heeft. Dan kan het natuurlijk niet anders dan goed zijn, zijn oma kan heerlijk koken!

Goulash maak je in een ketel die je boven het vuur hangt. Je meerdere pannen heb je niet nodig en je maakt het allemaal in 1 ketel. Het is het heerlijkste eenpansgerecht wat ik ooit heb gegeten. De jongeren die ook aan het meer stonden waren ook goulash aan het maken dus onze avond eindigde in een ware goulashbattle. Wie maakt de lekkerste?

Dat was erg gezellig. Voordat we begonnnen kwamen de jongeren wel ‘vrede stichten’ met Palinka, een zelfgebrouwen wild alcoholisch drankje. (60%!) Ze schonken ons een glaasje in, we proosten met hen om vervolgens de strijd aan te gaan!

Hier het echte recept voor simpele Hongaarse Goulash.

Benodigdheden: Pastrami met een vetrandje, ui, paprika, olie, paprikapoeder, knoflook, filetlapjes, blikje tomatenpuree (of wat tomaten zonder velletje) , 2 tubes goulashcream mild en pikant (dit is paprikacream voor de goulash), 1 chili (Rode peper), aardappelen

Aan de slag:

Allereerst alles  van te goed snijden zodat je later niet in tijdnood komt (de ander maakt het vuur aan)

1) Verhit in de ketel wat zonnebloemolie en bak hierin de ui, paprika, olie en pastramie aan

2) Doe veel paprikapoeder (Echt veel!) in de pan en mix het goed aan

3) Voeg vervolgens aardig wat water in de ketel

4) Voeg het blikje tomatenpuree toe (of twee/drie gepelde tomaten)

5) Doe de gesneden stukjes vlees erbij en de gesneden aardappelen en bak het even aan

6) Doe er vervolgens goed veel water bij

7) Dan de truk: gooi er de twee tubes met paprikacream voor goulash doorheen om het goed op smaak te maken. (Proef even zoals je het zelf lekker vindt)

8) 2/3 teentjes knoflook er doorheen

9) gesneden Rode peper erbij

10) 1 uur / 1,5 uur laten doorsudderen. Het is goed als de aardappels gaar zijn en de smaak goed is.

11) Tip: tijdens het koken moet je de lepel rechtop in de pan kunnen zetten en toch moet het ook vloeibaar zijn, als de lepel omvalt heb je er teveel water bij gedaan.

En dan op z’n hongaars: Jó étvágyat! (nee, wij kunnen het ook niet uitspreken ;)

 

Eén gedachte over “Vissen en in de natuur en echte Hongaarse Goulash maken (Recept)

  1. Dag Charlie en Roel,
    Ik heb jullie 2 jaar geleden een lift gegeven van Utrecht naar ergens in Duitsland. Ik heb het verhaal gezien dat je mij schreef en waarin je vertelde over je opa, die zoveel overeenkomsten had met mij, v.w.b. leeftijd, zijn vroegere beroep, zijn bevoegdheden op de Mavo, enz.
    Ik heb jullie verteld over mijn tinnen beeldjes van de Nederlandse klederdrachten. Ik zou graag nog wel eens contact willen via e-mail of zo. Met hartelijke groet, Joop Andriessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *