Stuiter, stuiter: Wij gaan weer liften! Lees hier waarom

Stuiter, stuiter: Wij gaan weer liften! Lees hier waarom

Het is 5.59 in de morgen, ik heb vakantie en ik doe stuiter, stuiter, hiephoi, hiephoi door de huiskamer. We gaan op vakantiiiiie!!!! De manheid (Roel) ligt nog steeds te slapen, hij heeft groot gelijk want we hebben gisteren besloten dat we vanmiddag pas weggaan, maar ik ben klaarwakker: Vakantie, vakantie, vakantie!! :)

Wekker 5:59 tijd voor liften

De liftvakanties worden ieder jaar steeds bijzonderder, de eerste keer naar Slowakije en Polen ontdekten we zelf wat liften is en probeerden we wat dingen uit met Facebook. Het tweede jaar naar Roemenie ging ik los op de blog: verhalen schrijven; met  lange en korte berichten proberen ons verhaal  te vertellen: Wat is liften? En wat maak je mee?

Het waren mijn eerste stapjes op het gebied van persoonlijke storytelling. En dit jaar gaan we weer een stapje verder: film. Ik heb twee cameraatjes gekocht met zuignappen, die we op de voorruit van de auto’s plakken en waarmee we de gesprekken met de mensen in de auto opnemen.

Je kan dit jaar dus echt met ons mee op reis! En voelen en beleven wat liften is. Ik hoop dat het verhaal door het zien van beeld en geluid dichterbij mag komen, dat je er makkelijker een voorstelling van kan maken. Dat je het kan ‘voelen.’

Maar waarom in hemelsnaam liften? Die vraag krijg ik de laatste jaren vaak naar mijn hoofd geslingerd van de kapster en bezorgde familieleden tot aan de buschauffeur. Tsja, waarom? De kick en de spanning van het onverwachte wat gaat komen? Het gevoel van vrijheid dat je kan gaan en staan waar je maar wilt? Het relaxte lay back chill langs de weg hangen en genieten van een gitaar en een goed leesboek? Niks verder nodig hebben dan alleen elkaar? Het avontuur? Samen dingen delen en trotseren om naderhand terug te kijken en elkaar aan te stoten en zeggen: Lief, weet je nog? En dan lol hebben om de dingen die je zelf hebt meegemaakt.

Al deze dingen zijn redenen, maar mijn persoonlijke reden is: schrijven (nu ook filmen) en verhalen maken. Al sinds ik een klein meisje van 8 was schrijf ik al. Thuis liggen mappen vol met schrijfsels, dagboeken, complete verslagen van ponykampen inclusief tekeningetjes van pony’s en de bak om extra uit te leggen wat ik bedoel.

Het zit in mijn DNA, het is stiekem mijn grootste (en ook engste) hobby. En op vakantie kun je… Precies, doen wat je leuk vindt! Dus voor mij schrijven en filmen it is. Als ik op dit moment geen journalist kan zijn in mijn werk (ik werk nu als Content Marketeer) dan ben ik maar journalist en verhalenmaker in mijn vrije tijd.

En wat is er een betere bron voor verhalen dan liften? Ik denk dat die niet bestaat. Als je lift stap je in de auto en de verhalen komen naar je toe. Mensen vertellen over hun leven, soms ben je een soort biechtstoel voor ze, of zijn zij dat voor jou. ;) Mensen vertellen over hun land, hun afkomst, over de problemen waar ze tegenaan lopen op de plek waar ze wonen en hoe ze daarmee omgaan.

Op die manier kom je veel over de landen te weten waar je doorheen reist. Je kunt wel een reisgids kopen, maar wat is er leuker dan het te horen van de mensen uit het land zelf?

Doordat de mensen ons uit zichzelf meenemen hoeven we ze niet aan te spreken op straat en ongemakkelijke onderwerpen aan te kaarten. Als je in de auto zit ontstaat de chemie vanzelf en vaak vertellen mensen veel meer dan ze van te voren hadden bedacht.

En dit jaar dus voor de camera… Spanneeend!! Ik ben echt heel benieuwd of dezelfde dingen gebeuren als toen we nog niet met cameraatjes werkten. We gaan het zien en we gaan het gewoon doen en we gaan het daardoor gewoon ontdekken.

Oe, ik heb weer allemaal kriebels in mijn buik. Ik hoop echt dat het goed mag uitpakken en dat ik mijn droom, om filmmaker en schrijver te worden, weer een stukje verder mag uitrollen…

Geen idee, maar nu is het tijd om te gaan. Dus Doei iedereen! En hallo Europa, we komen spelen in jouw speeltuin vol met open grenzen.

#dankbaar #daarvoor #hetlevenisgoed.

Blog van Charlie

3 gedachten over “Stuiter, stuiter: Wij gaan weer liften! Lees hier waarom

  1. Een mooi verhaal.
    En dat zo op de vroege morgen.
    We zijn benieuwd naar de vervolg verhalen

    Groeten en een fijne vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *