Met terugwerkende kracht: Wauw! ;) De zoutmijnen in Turda.

Met terugwerkende kracht: Wauw! ;) De zoutmijnen in Turda.

Wij zitten aan het ontbijt ergens in Roemenie en Roel zegt ineens: “Wij hebben wat meegemaakt schatje! Dat wist je nog niet maar de zoutmijnen van Turda op nummer 22 staat op de lijst van de meest spectaculaire dingen die je kan meemaken in de wereld!

Ik kijk verbaasd op van mijn kopje thee. Roel kijkt me sarcastisch aan en we moeten lachen. De zoutmijnen in de buurt van Cluj waren mooi, maar zo mooi…Gelukkig bevestigt Wikipedia ook dat het 1 van de grootste toeristische attracties uit de omgeving van Cluj is.

Ja, ja, ook wij doen soms aan zulke uitjes. Nu weten we in ieder geval dat de mijnen met terugwerkende kracht super spectaculair waren. ;) Zelf vond ik de lichtjes in het donker erg bijzonder, het is echt mooi om te zien.

De zoutmijn is echter zo spectaculair omdat deze zo ineens groot en diep is. Hij is 300 meter onder de grond en de mijn zelfs is 118 meter hoog en 80 meter breed. Het is de grootste zoutmijn van Europa geweest waar +/- 38 miljoen ton aan zout is uit gekomen.

Sinds 1992 is al het zout eruit en toen is het een toeristische attractie geworden waar je kan roeien in ondergronds water, of kan pingpongen, biljarten bowlen of iets anders. Omdat het buiten 38 graden is, is dat wel chill omdat het lekker koel is in de mijn.

Het boeiendste is de historische waarde van de mijn. Al in de tijd van de Daciers is hier zout gewonnen en ook in de tijd van de Grieken en de Romeinen werd er al zout gedolven. In de tijd van de Habsburgers (Hongaars-Oostenrijkse rijk) is het delven professioneel aangepakt en is het meeste zout eruit gekomen. Na de Eerste Wereldoorlog is de mijn in handen van de staat gekomen.

Het is erg mooi om te zien en als je dan toch een toeristisch uitje wilt doen kunnen we deze van harte aanraden. Het meest spectaculaire wat je ooit hebt meegemaakt is iewat overdreven, maar bijzonder is het zeker… :)

– Charlie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *